Komunikaty

Komunikat

W poniedziałek, 8 maja 2017 r., około godziny 16:00 został wznowiony przesył ropy rurociągiem z Płocka do Gdańska. Rurociąg został całkowicie naprawiony i pracuje z pełną wydajnością.

Obecnie na miejscu trwa akcja zbierania ropy, która potrwa do końca tygodnia. Za zbieranie ropy odpowiedzialni są pracownicy PERN S.A. Prace są wynikiem nielegalnego odwiertu do rurociągu naftowego, który miał miejsce 8 maja br. w miejscowości Trutnowy.

Centrum Prasowe PERN S.A.

10.05.17_komunikat_centrum prasowe

8 maja 2017 r. w miejscowości Trutnowy nastąpił nielegalny odwiert do rurociągu naftowego należącego do PERN S.A. w trakcie tłoczenia ropy naftowej z Gdańska do Płocka. Włamanie spowodowało wyciek ropy naftowej do okolicznych rowów melioracyjnych w miejscu niezabudowanym. Pobliski teren został zabezpieczony przez straż pożarną i policję. Rozprzestrzenianie się ropy w terenie zostało zatamowane.

Przesył ropy naftowej został zatrzymany. W tej chwili na miejscu trwa akcja naprawcza rurociągu. Wznowienie pracy rurociągu według szacunków spółki nastąpi do 24 godzin. Według wstępnych szacunków rekultywacja gruntu, za którą będzie odpowiadać PERN S.A., potrwa około miesiąca.

Bieżące dostawy do rafinerii będą kontynuowane.

Centrum Prasowe PERN S.A.

08.05.17_komunikat_centrum prasowe

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!